jak wybrać idealną kawę

Jak wybrać idealną kawę?

13 października 2021 Autor Kk Outlet 0
jak wybrać idealną kawę

Jak wybrać idealną kawę? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Pomożemy Ci jednak zgłębić temat tak, abyś wiedział na co zwracać uwagę przy wyborze odpowiedniej.

Pochodzenie kawy

Jeden z czynników, na który należy zwrócić uwagę jest pochodzenie kawy. Możemy tu wyróżnić następujące regiony: Amerykę Środkową, Amerykę Południową, Afrykę oraz Azję. Na smak kawy wpływa między innymi położenie plantacji, skład gleby i stopień nasłonecznienia. Przyjrzyjmy się zatem dokładniej jak to wygląda w poszczególnych miejscach.

Ameryka Środkowa

Ameryka środkowa

Kawa pochodząca z Ameryki Środkowej będzie miała owocowy posmak z delikatną kwasowością. Kawy te charakteryzują się dobrze zbalansowanym i głębokim smakiem.

Najpopularniejsze produkcje kawy w Ameryce Środkowej znajdują się w Gwatemali, Hondurasie, Salwadorze, Kostaryce i Nikaragui.

Gwatemala

Gwatemala

Gwatemala jest bardzo zróżnicowanym terenem. Spotkamy tu zarówno góry jak i wulkany. Panujący w kraju mikroklimat pozwala na skrywanie plantacji w cieniu palm, bananowców i bambusów.

Główną uprawianą odmianą w Gwatemali jest Arabika. Ich cechą charakterystyczną jest wyraźna kwasowość (średnia lub mocna). Wyczujemy w nich także słodki smak oraz nuty owocowe. Spotkać możemy również przyjemne smaki karmelu i kokosa z posmakiem dymnym.

Honduras

Honduras

Plantacje w Hondurasie zakładane są na wyjątkowo czystej glebie. Większość kaw pochodzących z Hondurasu jest organiczna.

Ziarna charakteryzują się niską kwasowością oraz interesującym smakiem, który łączy w sobie nuty owoców takich jak śliwki, morele, brzoskwinie czy cytrusy ze słodkim karmelem, kakao czy wanilią. Możemy również wyczuć posmak orzechów.

Salwador

Salwador

Plantacje w Salwadorze położone są na dużej wysokości. Dzięki temu posiadają oznaczenie SHG (strictly high grown), które świadczy o wysokiej jakości ziaren uprawianych wyłącznie na dużej wysokości.

Rośliny mają zapewnione odpowiednie zacienienie i są chronione przed silnym wiatrem. Owoce w Salwadorze zbierane są ręcznie przez ludzi. Do dalszej obróbki wybierane są jedynie te najlepszej jakości.

Kawy pochodzące z Salwadoru są zbalansowane i wyważone. Charakteryzują się średnią kwasowością i delikatną słodyczą. Wyczujemy w nich nuty czekolady, przypraw korzennych i owoców leśnych.

Kostaryka

Kostaryka

W Kostaryce istnieje rządowa agencja tzw. Instytut Kawy, która prowadzi szkolenia, badania i seminaria. Przeprowadza również kontrolę jakości w celu utrzymania wysokich standardów ziaren.

Większość ziaren uprawianych w Kostaryce otrzymuje oznaczenie SHB (strictly hard beans – wyłącznie twarde ziarna). Na tamtejszych plantacjach owoce dojrzewają powoli.

Ziarna mają bardziej złożony smak niż w przypadku owoców dojrzewających szybciej. Tak samo jak w Salwadorze, owoce zbierane są ręcznie.

Kawy pochodzące z Kostaryki charakteryzują się głębokim i pełnym smakiem oraz niską kwasowością. Wyczujemy w nich intensywne nuty czekolady, owoców cytrusowych oraz orzechów.

Nikaragua

Nikaragua to niewielkie państwo o zróżnicowanym krajobrazie, który gwarantuje doskonałe warunki uprawy kakaowców. Kawy pochodzące z Nikaragui charakteryzują się doskonałym zbalansowaniem o subtelnej słodyczy oraz umiarkowanej kwasowości. Wyczujemy w nich nuty karmelu i owoców takich jak morele, truskawki, jabłka czy cytrusy.

Ameryka Południowa

Ameryka Południowa

Kawa pochodząca z Ameryki Południowej uchodzi za słodszą i gęstszą, Możemy wyczuć w niej posmak karmelu lub miodu oraz nuty czekoladowe i orzechowe.

Najpopularniejsze produkcje kawy w Ameryce Południowej znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Boliwii, Peru i Paupua-Nowej Gwinei.

Brazylia

Brazylia to największy producent kawy na świecie. Kawy z odmiany Arabiki pochodzące z Brazylii charakteryzują się delikatnym smakiem i niską kwasowością. Wyczujemy w nich nuty czekolady, miodu, orzechów oraz jagód malin i wiśni.

Przeglądając kawy brazylijskie możemy natknąć się na kawę rio. Ma ona specyficzny smak i aromat, które zawdzięcza obecności mikroorganizmów.

Kolumbia

Kolumbia

Kolumbia od wielu lat słynie z wyjątkowej kawy. W 2011 roku została wyróżniona tytułem „światowego dziedzictwa krajobrazu i kultury kawy” przez UNESCO.

Ziarna kawy pochodzące z Kolumbii pozbawione są cierpkich i gorzkich akcentów. Możemy wyczuć w nich nuty czekolady, karmelu oraz orzechów i owoców cytrusowych. Kolumbijska kawa jest pełna smaku o delikatnej kwasowości.

Boliwia

Plantacje kawy znajdujące się w Boliwii są stosunkowo małe i zazwyczaj należą do rodzinnych gospodarstw.

Podczas uprawy i obróbki nie są używane pestycydy i nawozy sztuczne. Ziarna zbierane są ręcznie i starannie selekcjonowane aby obróbce poddawać jedynie te o najwyższej jakości. Takie praktyki skutkują certyfikatami ekologicznymi oraz „fair trade” (sprawiedliwy handel).

Kawy pochodzące z Boliwii są delikatne w smaku o delikatnej kwasowości. Wyczujemy w nich intensywne nuty owocowe i delikatną goryczkę.

Peru

Peru

Peru, podobnie jak Boliwia, posiada niewielkie plantacje ekologiczne, na których nie stosuje pestycydów, nawozów chemicznych oraz maszyn. Owoce zbierane są ręcznie.

Część kaw uprawianych w Peru posiada oznaczenie SHB (strictly hard beans – wyłącznie twarde ziarna).

W Peruwiańskich kawach możemy wyczuć nuty owoców, czekolady i jaśminu. Są to kawy o pełnym i zbalansowanym smaku.

Papua-Nowa Gwinea

Uprawy kawy w tym kraju są zbliżone do tych w Peru. Nie stosuje się pestycydów, nawozów chemicznych i maszyn. Ziarna zbierane są ręcznie.

Kawy mają niską kwasowość. Smak jest wyjątkowo zbalansowany. Wyczuwalne są w nich owoce tropikalne i orzechy.

Afryka

Pijąc kawę pochodzącą z Afryki wyczujesz nuty kwiatowe oraz smak jagód, czerwonych owoców, owoców egzotycznych i kwiatów bzu.

Najpopularniejsze produkcje kawy w Afryce znajdują się w Kenii, Etiopii, Tanzanii i Ugandzie.

Kenia

Kenia

Kawy pochodzące z Kenii charakteryzują się wysoką kwasowością i intensywnym smakiem owoców takich jak jagody, wiśnie, cytrusy, porzeczka czarna i czerwona czy jeżyn. Wyczuć możemy również kwiaty bzu, rodzynki i rum. Kawy uprawiane w Kenii łączą w sobie słodycz z wyrazistą kwasowością.

Etiopia

Etiopia

Pierwsze plantacje kawy powstały właśnie w Etiopii ponad tysiąc lat temu. Podobnie jak w przypadku Boliwii czy Peru, większość upraw stanowią przydomowe plantacje. Owoce zbierane są ręcznie i starannie selekcjonowane do dalszej obróbki.

Kawy pochodzące z Etiopii charakteryzują się niską lub średnią kwasowością. Wyczuwalna jest intensywna słodycz i delikatna goryczka. Możemy również wyczuć nuty herbaciane, truskawkowe, brzoskwiniowe. Charakterystycznym smakiem jest również bergamotka, karmel oraz jaśmin.

Tanzania

Większość upraw kawy w Tanzanii należy do rodzinnych gospodarstw. Ziarna pochodzące z tego rejonu są bardzo popularne na świecie. Ich smak i aromat jest bardzo wyrazisty z lekko ostrą kwasowością. Pijąc kawę pochodzącą z Tanzanii możemy wyczuć nuty czekolady, daktyli, rodzynek oraz brzoskwini.

Uganda

Uganda

Uganda posiada instytucję Coffee Development, która odpowiada za kontrolę i zachowanie wysokiej jakości ziaren kawy.

Ciekawy jest fakt, że pomimo tego, że większość upraw stanowią uprawy arabiki, Uganda znana jest głównie z upraw robusty.

Arabika uprawiana w Ugandzie jest delikatna z wyraźną kwasowością o smaku cytrusowym i herbacianym.

Robusta natomiast jest intensywniejsza w smaku z mocną kwasowością. Charakteryzuje ją delikatna cierpkość oraz większa zawartość kofeiny niż w przypadku arabiki.

Azja

W ziarnach kawy pochodzących z Azji wyczujesz drzewne i ziemne nuty. Kawa ta charakteryzuje się niską kwasowością.

W Azji najpopularniejsze plantacje kawy znajdują się w Wietnamie oraz w Laos.

Wietnam

Wietnam

Robusta stanowi podstawę upraw wietnamskich. Znajdują się tu również plantację cenionej arabiki oraz liberiki. Robusta jest gatunkiem wyjatkowo odpornym na szkodniki, choroby czy trudne warunki pogodowe. Dlatego też stanowi ona podstawę kawowej gospodarki w Wietnamie.

Ziarna kawy pochodzące z Wietnamu są bardziej gorzkie niż z innych regionów. Gorycz łączy się zarówno ze słodkim i słonym posmakiem.

Laos

Laos

Najczęściej uprawianą odmianą kawy w Laos jest robusta z podobnych powodów jak w Wietnamie. Występują tam również uprawy arabiki, której ziarna mają charakterystyczny, intensywny i mocny smak z nutami przypraw.

Odmiana rośliny

Odmiana kawy

Kolejną rzeczą, na którą powinniśmy zwrócić uwagę przy wyborze kawy jest odmiana rośliny.

Najpopularniejsze odmiany to arabika i robusta. Możemy tu również wyróżnić odmianę liberica.

Arabika

Arabika

Arabika to najpopularniejsza kawa na całym świecie. Wyróżnia ją mniejsza zawartość kofeiny niż w odmianie robusta. Ziarna arabiki są delikatne i aromatyczne. Smak jest lekko kwaskowaty. Może mieć delikatny posmak czekolady, owocowy lub korzenny.

Do najpopularniejszych odmian arabiki możemy zaliczyć typica, bourbon, mocca oraz santos.

Typica

Typika charakteryzuje się drobnymi ziarnami. W smaku wyczuwalne są nuty kwiatowe i delikatna goryczka.

Kawa ta idealnie nadaje się do zaparzania espresso.

Bourbon

Bourbon

Bourbon charakteryzuje się niską zawartością kofeiny i ziarnami o małej wielkości. Ma łagodny, kwaskowaty i jednocześnie słodki posmak z wyczuwalną nutą orzechową.

Podobnie jak typica, idealnie nadaje się do tradycyjnego espresso, a także do przyrządzania deserów kawowych.

Mocca

Mocca

Mocca wywodzi się z Etopii. Znana jest ze swojego intensywnego, czekoladowego posmaku.

Doskonale sprawdzi się do przyrządzania mokki.

Santos

Santos to kawa, która jest pozbawiona goryczki. Charakteryzuje się słodkim smakiem z wyczuwalną nutą miodu.

Idealnie sprawdzi się do przygotowania kawy po turecku.

Robusta

Robusta

Robusta to druga najpopularniejsza odmiana kawy. Jest ona mocniejsza w smaku i bardziej kwaśna niż arabika. Zawiera również więcej kofeiny. Robusta jest chętnie uprawianą odmianą, ponieważ jest bardziej odporna na szkodniki, choroby i warunki klimatyczne. Ziarna robusty mają ostry i gorzkawy smak.

Liberica

Liberica

Liberica nie jest tak popularna jak arabika czy robusta. Jest jednak ceniona na świecie głównie ze względu na wielkość ziaren (ok. dwukrotnie większe od arabiki).

Odmiana ta nie jest tak popularna ze względu na jej ciężką uprawę. Przewidywanie dojrzewania owoców w przypadku tej odmiany jest niezwykle ciężkie. Na jednym drzewku mogą być jednocześnie owoce dojrzałe i te, których nie można jeszcze zebrać.

Smak liberici jest gorzki (nawet bardziej niż w przypadku robusty). Wyczujemy w niej mocny i ziemisty smak oraz nuty czekolady i dymu.

Odmiana ta wykorzystywana jest do produkcji mieszanek kawowych lub w kosmetologii do produkcji kosmetyków.

Stopień palenia

Stopień palenia

Stopień palenia kawy również wpływa na jej smak. Wyróżniamy kawy palone jasno, średnio i mocno.

Kawy jasno palone

kawy palone jasno

Kawy palone jasno mają delikatniejsze i najbardziej kwasowe nuty, które można porównać do owoców np. jabłka czy wiśni. Takie kawy nie zawierają olejków eterycznych. Jasno palone kawy są w kolorze jasnobrązowym.

Kawy średnio palone

Kawy palone średnio mają idealny balans między kwasowością, a nutami smakowymi. Ich smak jest bardziej głęboki niż w przypadku kaw palonych jasno. Mogą pojawić się kropelki olejków eterycznych. Średnio palone kawy mają troszkę ciemniejszy kolor od kaw palonych jasno.

Kawy mocno palone

Kawy mocno palone

Kawy palone mocno (ciemno) mają najbogatszy smak ale jednocześnie są najbardziej gorzkie. Na kawie można zauważyć kropelki olejków eterycznych. Jej kolor można porównać do koloru gorzkiej czekolady.

Podsumowanie

Która zatem kawa jest najlepsza? Ta, która smakuje właśnie Tobie!

Dla każdego z nas odpowiedź na to pytanie będzie brzmiała inaczej.

Mamy nadzieję, że z naszym poradnikiem wybór odpowiedniej kawy będzie dla Ciebie łatwiejszy.

Możesz zapoznać się z naszą ofertą kaw tutaj.

Znajdziesz u nas kawy marek Lavazza, La Vida, Pueblo Cafe, Himmel i inne.